Ras : Rocky Mountain
Schofthoogte : 1.47 - 1.62 M
Kleur : Alle effe kleuren
Herkomst : Verenigde Staten

Temperament : Warmbloed
Gebruik : Rijpaard
Karakter : Betrouwbaar

De Rocky Mountain Horse is een paardenras uit de Verenigde Staten.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is dit Amerikaanse paardenras gefokt in de Appalachen, in het oosten van de VS. De basis voor het ras ontstond in beginsel uit een bonte mengelmoes van werkpaarden van deels Iberische - en deels Angelsaksische herkomst, die op grond van persoonlijke voorkeuren zonder algemeen geldende fokrichting door de regionale gebruikers met elkaar gekruist werden.

Rond 1890 werd er een jonge hengst geïmporteerd uit de Rocky Mountains, die over een vlotte telgang beschikte en ook een graag geziene vachtkleur had. Dit werd een belangrijke dekhengst in een geïsoleerd gebied waar zich al snel een duidelijk type begon af te tekenen. De geografische herkomst van deze hengst gaf het ras zijn naam.

De meeste paarden van het huidige ras hebben een genealogie die terugvoert naar de paardenfokkerij van ene Sam Tuttle uit Kentucky. Deze grondlegger van het paardenras had in de eerste helft van de twintigste eeuw een populaire hengst, Tobe, die nu als stamvader van het overgrote deel van het huidige ras te traceren is. Het ras vertoont verwantschap met de Kentucky mountain saddle horse.

Dit gangenpaard bezit naast de stap, draf en galop enkele bijzondere gangsoorten. De single-foot, een viertaktgang, is een variant van de tölt en zeer comfortabel voor de ruiter. Deze kan in verschillende tempi gereden worden, de snelle variant wordt hier de rack genoemd. Als bergpaard beschikt het paard over grote tredzekerheid, soberheid en uithoudingsvermogen.

De stokmaat van het ras ligt tussen 147 en 162 centimeter. Als kleur prefereert men veelal een zilverachtig bruin dat doet denken aan chocola met vlaskleurige manen en staart. Witte aftekeningen zijn in beperkte mate toegestaan; wit aan de benen mag niet tot boven de knieën reiken.

Maak jouw eigen website met JouwWeb