Zadelmak
Alle rijpaarden moeten eens zadelmak worden gemaakt.
De een doet het het liefst zelf, terwijl een ander het paard liever naar een africhtingsstal brengt. Als men het zelf wil doen dan moet men een aantal basiselementen goed begrijpen. De paardentaal kennen is erg belangrijk. Het zadelmak maken kan men niet alleen. Daar is altijd een helper bij nodig. Voor elk paard gaat het zadelmak maken anders. Het ene paard accepteert het sneller dan het andere paard. Ook is er niet 1 systeem voor het correct zadelmak maken van een paard.
Voorbeelden van twee verschillende systemen zijn: Gert van den Hof: Hij werkt middels zijn eigen ontwikkelde methode welke het mogelijk maakt om binnen een kwartier, vanaf het zadel, een paard de beginselen van het rijden te leren. Emiel Voest: Maakt paarden zadelmak middels de Freestyle methode. Doormiddel van Loswerken, Grondwerk, het werken in de dubbele lijnen bouwt hij meer vanuit rust uit naar het zadelmak maken.
DefinitieZadelmak makenHet paard laten wennen aan het zadel en het hoofdstel met en zonder ruiter op de rug.
Wat het paard dan verder nog moet leren zit bij de verdere training van het paard inbegrepen en valt dus niet onder zadelmak maken.
Inrijd leeftijd
Voor velen is dit een discussiepunt. Veel paarden worden al zadelmak gemaakt tussen de 2 en 3,5 jaar oud, echter hoe later je een paard zadelmak maakt hoe beter voor het paard.
Paarden groeien tot 5,5- 6 jaar oud door, pas dan zijn alle groeiplaten gesloten. Wat de meeste mensen zich niet realiseren is dat er een groeiplaat is aan het einde van ELK been - en dat sommige benen (zoals het heupbeen) zelfs meerdere groeiplaten hebben. Dat betekent niet dat je moet wachten tot elke groeiplaat is samengevoegd met z'n been, maar wel dat hoe langer je wacht, hoe beter het is voor het welzijn van je paard. Als je ongeveer weet wanneer, en in welke volgorde die groeiplaten sluiten, kan je daaraan je trainingsschema aanpassen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb