Ras : Knabstrupper
Schofthoogt : 1.52 - 1.60 M
Kleuren : Gevlekt
Herkomst : Denenmarken

Temperament : Warmbloed
Gebruik : Rijpaard
Karakter : Sociaal en meegaand
Bijzonderheden : Gevlekt

De Knabstrupper is een paardenras, dat officieel uit Denemarken komt. Het wordt gezien als een barokpaard.

Een gevlekte vacht, deze soort kleur van de vacht kwam vaak voor bij primitivie paardenrassen en er zijn talrijke eeuwenoude afbeeldingen bekend van gevlekte paarden. Een prima voorbeeld hiervan zijn de grotschilderingen te Vallon Pont d'Arc in Frankrijk, die duidelijk enige gevlekte paarden verbeelden en, het is ongeloofelijk maar die tekeningen zijn al 20.000 jaar oud!

De Knabstrupper is echter een ras dat in Denenmarken in 1808 is ontwikkeld uit een merrie die Flaebehoppen werd genoemd. Flaebehoppen was van Spaanse herkomst en zijn Spaanse voorouders zijn aan de Knabstrupper tot op de dag van vandaag nog steeds te zien. Flaebehoppen werd aangekocht door rechter Lunn en ondergebracht op zokm landgoed in Knabstrup, waar het ras onstond.
In 1808 werd de merrie gedekt door een Frederiksborger hengst.

De grondslag van dit gevlekte ras, die is door de keinzoon Mikkel van Fleabehoppen gelegd. Mikkel geldt daarom ook de eerste belangrijke hengst. Rond 1880 werd de fokkerij op het landgoed beïndigd en het aantal Knapstruppers liep langzaam af tot een Deense dierenarts ingreep. Hij richte een vereniging op tot behoudt van het gevlekte paard dat leide op herleving van dit ras.

Onder leiding van de verening werd menige knappe Knabstrupper gefokt, een ervan was de hengst Max die in 1938 een beroemde kniebuiging voor koning Christiaan X van Denenmarken maakte.

 

 

De eerste Knabstruppers waren gehard, stevig en rustiek van uiterlijk. De tegenwoordige Knabstrupper heeft kwaliteit en lijkt erg sterk op de Appaloosa, hoewel dat ras ponyhoogte heeft. Bovendien heeft het hoofd van de Knabstrupper een opvallende welving bij de keel. Het profiel van het hoofd is recht en de snuit is wat vierkant. De manen en de staart van de Knabstrupper zijn vaak kort en dun. 
De Knabstrupper is erg beroemd geworden om zijn intelligentie en wordt veel gebruikt in het circus, in het circus verrichte de Knabstrupper veel trucs en vanwege zijn brede rug was dit paard ook enorm geschikt als Voltige paard. Voltige is gymastiek op het paard. De bekendste Knabstrupper is denk ik, het paard van Pipi Langkous, Witje.

Deze snelle leerling is een goed rijpaard, taai met uithoudingsvermogen en zeer goede gangen.
Ook is dit paard geschikt voor licht tuigwerk. De vroegere Knabstupper was bijzonder goed in het tuig en had meer de bouw van een tuigpaard.

De kleuren die zijn toegestaan bij dit ras, Bruin, Kastanje sneeuwvlok, Bruin Gevlekte Deken, Paar vlekken, Bruin sneeuwvlok, Panterbont, Bruine deken, Roan, Gestippeld grijs, Schabrakbont Few-spot, Kastanje, Zwart, Kastanje Few-spot, Zwart Gevlekte Deken, Kastanje Gevlekte Deken, Zwart luipaard, Kastanje deken, Zwart sneeuwvlok, Kastanje luipaard en Zwarte deken