Thuis opfokken

Als je wel voldoende plaats hebt om thuis zelf een aantal jonge paarden te houden. Kan je dan zelf regelmatig contact houden met je dieren. Dit eeft als grootste voordeel dat je zeker weet dat de dieren regelmatig in de hand komen, dat het africhtingsproces dat als veulen reeds is begonnen, niet voor een lange tijd stil komt te liggen. Wanneer je een paard thuis opfokt, hou dan minsten twee jongen dieren samen in de wei.

Stimuleer de paarden zoveel mogelijk te bewegen; beweging is erg belangrijk voor de ontwikkeling van een jong paard. Alleen al tijdens het grazen legt een paard dagelijks heel wat kilometers af.

Wanneer het dier daarnaast ook nog beweging krijgt tijdens het spelen met leeftijdsgenoten, heeft hij alle mogelijkheid zich te ontwikkelen tot een gezond paard. Ga regelmatig met het paard wandelen. Een dier dat op jonge leeftijd geconfronteerd wordt met bijvoorbeeld verkeer, zal er later minder stress van ondervinden. Laat het dier wennen aan alle omstandigheden die hij in zijn latere leven als rijpaard tegen gaat komen. neem hem mee naar een binnenbak, en wen hem aan tractoren en vrachtwagens. Dan zal het paard daar later minder stress mee ondervinden. Wanner het dier ongeveer twee jaar oud is, kan je hem best een keer longeren. De beweing is goed voor het dier. Overdrijf dit echter niet. Vermoei het paard niet dagelijks met lange longeersessies. Ook kan je het paard op deze leeftijd al rustig wennen aan het zadel.