Ras: Oldenburger
Stokmaat: 1.67 - 1.77 m
Kleuren : Bruin, donkerbruin, zwart of schimmel
Oorsprong : Duitsland

Temperament: Warmbloed
Gebruik: Dressuur
Temperament : Meegaand en zeer sociaal

De Oldenburger is een Duits paardenras dat van oorsprong gefokt werd in de omgeving van Oldenburg in Nedersaksen. Het is tegenwoordig een modern type prestatiepaard dat zeer geschikt is voor de topsport.

Het stamboek van de Oldenburger stelt zich ten doel door strenge selectie van de hengsten, op grond van prestaties in de sport, tot een steeds beter rijpaard te komen. Het is een 'open stamboek' dat niet let op de afkomst of de kleur van een paard maar uitsluitend op zijn gebleken geschiktheid om mee te kunnen doen in de top van de professionele ruitersport.

De geschiedenis van de Oldenburger (OL) gaat terug op de oude paardenrassen de Oost-Fries en de Alt-Oldenburger, die in de afgelopen eeuwen door fokkers in de omgeving van Oldenburg en Oost-Friesland gefokt werden.

In 1922 werd de Verband der Züchter des Oldenburger Pferdes e.V. opgericht als samenvoeging van twee voorgaande stamboeken. Dit stamboek fokte tot de jaren vijftig vooral zware warmbloedpaarden die geschikt waren voor trekwerk in de landbouw en als tuigpaard voor de koets. Door inkruising met hoog in het bloed staande warmbloedrassen, zoals Engelse volbloed, Anglo-Arabier en Arabier, Hannoveranen en Holsteiner ontstond vanaf het midden van de twintigste eeuw een groot, sterkgespierd en temperamentvol rijpaard dat voortdurend op de proef wordt gesteld en verbeterd.

In 2001 ontstond er een afgesplitst stamboek speciaal voor de Oldenburger springpaarden, (die worden aangeduid met 'OS'). Sinds 2011 hebben beide organisaties zich verenigd in de overkoepelende 'Oldenburger Pferdezuchtverband e.V.'