Aanschaf van je eigen paard of pony!
Helaas heb ik het zelf nog nooit ervaren.
Wel heb ik de ervaring genoeg in de paarden zelf dat ik precies weet waar je op moet letten bij het aanschaffen van je eigen paardje.
Echter ben ik van mening, je eigen paardje is niet alles persé op papier jou paardje. Dus let op, wat ik hier eigenlijk al zeg! Het gaat precies om die ene klik!
Samen lekker buiten ritten maken, in de bossen over het strand. Of wil jij juist de show stelen in de ring tijdens een dressuur wedstrijd of een springwedstrijd?
Iedereen heeft zijn eigen droom in zijn hoofd, ik ook... ik droom nog steeds altijd over die ene super mooie Andalusiër of dat super knappe Arabiertje. Ook jij zoekt net als ik wel eens op internet naar leuke paardjes, dat doet iedere paardenmens! Dat kan niet anders!
Veel paardenverkopers spelen in het wensenpakket van de koper.
Denk hieraan, verkeersmak, een minimaal spring of dressuurniveau, geen stal gebreken, goed overweg kan met andere paarden en makkelijk is in te laden op de trailer... noem het maar op. Ik heb nog nooit of nauwelijks gezien in een advertentie dat iemand een paard aanbied met een beschrijving dat het paard opzoek is naar een nieuwe eigennaar met de reden als niet of nauwelijks te rijden is! Of dat het gedrags problemen heeft of een gevaar op de weg. Ze krijgen allemaal het perfecte plaatje mee!
Helaas zijn er nog heel veel kopers die vertrouwen op de goude verhalen van de paardenverkoper. Vooral als de verkoper kundig over komt en de koper zelf wat minder ervaren is. Het kan allemaal er zo mooi uitzien.. Een paard zonder stal gebreken, een braaf paardje tijdens het rijden.
Maar is alles wel altijd zo mooi het kan ook zo in de soep lopen. Een paardje dat tijdens een proefrit zich keurig gedraagt en thuis alleen maar op een rodeo baan thuis hoort of het paardje zonder stalgebreken heeft ineens voernijd!
Gelukkig weten de meeste mensen dat het wel verstandig is om een paardenart mee te nemen en het dier te laten keuren. Maar deze fysieke problemen zijn zelden de boosdoener. Het is minstens net zo belangrijk uit te (laten) zoeken of het paardje gedrags problemen heeft en of het dier wel rijtechnis bij u past!
Iemand mee nemen die verstand van zaken heeft is zeker een heel goed idee! Immers weten twee altijd meer dan één en kan de ander opletten tijdens het rijden naar technise problemen of andere onregelmatigheden, stressuitstralingen of het lichaamstaal van het duo.
TIP!
Maak voordat je naar een paard gaat kijken eerst een eigen wenzenlijstje. Wat moet het paard minimaal kunnen presteren en wat zijn je wensen betreft het gedrag en de omgang van het dier. Neem dit lijstje mee en wees vooral streng voor jezelf. Als het dier niet voldoet aan je eisen of je hebt er geen klik mee, KOOP HET DIER DAN NIET!!!
DAGELIJKSE OMGANG
- Kijk of het paard makkelijk vaststaat
- Borstel en krab de hoeven zelf uit
- Kam de manen en staart uit en neem goed waar hoe het paard overal op reageert
Vaak als de verkoper het niet goed vind dat je het paard eerst verzorgt voordat je gaat rijden is er al iets mis.
Zijn er tijdens bepaalde momenten, handelingen dat er angst, spannig en of agressie opwekken, laat je nooit afschepen met dat doet ie anders nooit.
- Zadel het paard zelf op
Als het paard het bit niet in wil doen, of zijn oren in zijn nek legt zijn dit singalen dat er iets mis is.
Dit hoeven niet altijd gedragsproblemen te zijn, het kan ook aan het zadel liggen of heeft het paard last van zijn rug. Bij het bit kan zijn gebit ook een grote rol spelen!
- Loop zelf met het paard naar de rijbak
Ook hier let weer op de signalen die het dier mee geeft. Loopt hij gespannen, heeft hij zijn oren in zijn nek, zwiept hij met zijn staart heen en weer?
TIP!
Let op allerlei verschillende punten. Je hebt je checklist schrijf punten op die je opvallen! Dit kan je mee nemen in je besluit!
HET PROEFRIJDEN
- Laat eerst de eigennaar erop stappen, tenzij je een ervaren ruiter bent. Dan kan je het idee hebben hoe het paard zal reageren, reageert het paard te heftig hoef jij er ieder geval niet op.
Als het er goed uitziet ga je zelf natuurlijk een proefritje maken.
Stap alleen op, op het paard vraagt aan de eigennaar of hij/zij buiten de bak wil wachten. Dit omdat je thuis ook alleen moet op kunnen stappen.
Paarden kunnen zich afstemmen op de eigennaar ze zijn rustig of juist onrustig.
Geef het paard even de ruimte en tijd om aan je te wennen met jou op zijn rug.
Zodra het paard is gewend ga je alle gangen uitproberen zowel op de linker als rechter hand.
Let erop hoe het paard reageert op je hulpen, ben je tevreden? Zit er een goede rem op?
Als je vooral veel buiten wilt gaan rijden is controle over het paard erg belangrijk. Vraag ook aan de eigennaar over een vreemde situatie gecreëerd kan worden denk hier aan een paraplu, ballonnen een zeiltje kijk hoe het paard hier op reageert.
Ook hier weer noteer alles wat je opvalt!
TRAILERLADEN
Als je van plan bent om wedstrijden te rijden, of om een andere reden het paard vaak te laten vervoeren dan is makkelijk trailer laden een verreiste.
Ook hier weer het zelfde advies ga niet af op wat de verkoper zegt, test het ook hier weer. Stap met het paard zelf een trailer in doe dit des noods twee of meerdere keren.
Doet het paard hier moeilijk en zegt de eigennaar weer dat doet ie anders nooit, hou dit heel scherp in je achterhoofd. Ik neem aan dat je echt geen zin hebt dat je elke keer weer moet hanessen om de trailer in te komen. Of dat het paard de hele trailer sloopt wanneer hij dit is of wanneer de auto start.
CONTACT MET SOORTGENOTEN
Is het de bedoeling dat het paard in de wei komt te staan met andere paarden.
Probeer dan op een manier te achterhalen hoe het paard met andere paarden omgaat. Als het paard gewend is om samen met zijn soort genoten buiten te staan vraag dan of dit even kan. Op deze manier kan je ook zien of hij makkelijk uit de wei te halen is.
Is dit mogelijk om het te laten zien, vraag dan om foto's of video's. Informeer hoe het paard zich gedraagt in de wei.
RELATIE EN INTROSPECTIE
Bedenk dat een paard zich gedraagt naar gelang z’n aard, opvoeding en de wijze waarop z’n omgeving het dier behandelt. Daarnaast is gedrag uit het verleden geen garantie dat het ook in de toekomst zo zal reageren. Het is wel belangrijk om een goed beeld te krijgen tot aan het moment van verkoop. Uit de gedragstherapie ken ik genoeg voorbeelden van brave paarden die na drie weken bij hun nieuwe eigenaar – soms onherkenbaar – veranderd waren omdat de grenzen niet duidelijk aangegeven werden en/of de nieuwe eigenaar niet genoeg leiding gaf. Bij gebrek aan duidelijkheid gaat het paard in zijn contacten met de mens zelf maar een omgangsregeling invoeren.
Een paard dat met de vorige ruiter Z dressuur reed of een 1.40m parcours sprong, kan bij een onervaren ruiter in een aantal weken afglijden naar L-niveau en bij het springen van een 80 cm parcours alle balken er afgooien.
Om een goede relatie op te bouwen met een paard is introspectie – zelfkennis – een eerste vereiste. Wees eerlijk naar jezelf en je toekomstig paard over je rijtechnische kwaliteiten. Het voorkomt teleurstelling en ongelukken. Koop geen heet, voorwaarts paard als je droomt van een rustig buitenritje aan een lange teugel. Koop geen onervaren jong paard als je alleen ervaring heeft op goed doorgereden paarden.
Weet wat in je vermogen ligt en zoek een paard dat bij je past. Bent je van nature wat schuchter en niet zo consequent, neem dan geen ‘onbehouwen’ paard dat meer dan gemiddeld behoefte heeft aan leiding en kordaat optreden. Een eigen paard kan een vriend zijn voor het leven. Samen kun je mooie momenten beleven in de natuur en/of in de sport. Een goed begin is het halve werk. Ga nooit onvoorbereid een paard kopen
Maak jouw eigen website met JouwWeb