Stokmaat : 1.60 - 1.72 M
Kleuren : Bruin, vos en grijs.
Oorsprong : Ierland

Bloedtype : Warmbloed
Gebruik : Trekpaard
Temprament : Meegaand en zeer sociaal

Het Iris Draught Horse is een prachtig veelzijdig paard. De term Draught kan verwarring wekken want ook al worden ze op het land gebruikt, eigenlijk zijn ze lichter dan een echt trekpaard. Als bij zoveel rassen was er een oud type en is er tegenwoordig een nieuw type. De oorsprongelijke Iris Draught was kleiner, met een stokmaat van ongeveer 1.52 tot 1.60 m en zag er meer als een koudbloed uit. Deze paarden stamden waarschijnlijk af van de grote paarden van Vlaanderen die geïmporteerd werden na de invasie van de Normandiërs in 1172.

 In de loop van de tijd ondergingen ze Andalusische en Connemara-invloeden. Eind 19de eeuw werd VClydesdale bloed in het ras ingebracht om trekeigenschappen te verbeteren. Maar deze kruising veroorzaakte consternatie onder liefhebbers. De Clygesdale kreeg de schuld van een slechte bouw onder de knie en gebrek aan uithoudingsvermogen. Deze eigenschappen zijn er weer uitgefokt en de inbreng van Volbloeds bracht een grotere verfijning, een betere bouw van de schouder en een beter uithoudingsvermogen.

De tegenwoordige Irish Draughts zijn groter, ze zijn veel van hun trekpaardentrekjes kwijt en lijken meer op een rijpaard. Ze zijn veelzijdig en schijnen vaak veel gezond verstand te hebben. Ze hebben een intelligent hoofd, met soms een lichte ramsneus, op een goed aangezette hals.
De schouders moeten krachtig zijn, en koffer en achterhand gespierd.
De benen moeten droog zijn, met een korte pijplijn en een gespierde schenkel en onderarm. Irish Draught Horses combineren kwaliteit, gewicht en natuurlijk atletisch vermogen. Ze worden vaak gepaard aan Volbloeds om topkwaliteit Ierse Hunters te fokken.

Die fokkerij heeft tot vermindering van de aantal raszuivere Draught-veulens geleid. Maar fokkers ondernemen stappen om dat proces tegen te gaan. In 1976 werd de Ierse rasverening opgericht; in Engeleland gebeurde dat in 1979. Beide clubs promoten de Irish Draught zeer actief en zijn proeven en keuringen om topmerries, tophengsten en topveulens aan te wijzen. Irish Draught zijn meestal bruin, vos of grijs en ze hebben een stokmaat van 1.60 tot 1.72 m.

Maak jouw eigen website met JouwWeb