Monty Roberts 'Join up' - methode

Monty Roberts de bekende paardenfluisteraar ontwikkelde een metjode die gebaseerd op het principe de werelde paarden, hoe paarden in het wild met elkaar omgaan, volgens een rang oorde, paarden tonen ook respect voor Monty Robers.

Zijn methode heet Join Up.
Het paard wordt dan los gelaten in een longeercirkel, als ware wordt het paard weggejaagd door zijn baas. Hier komt geen geweld bij gebruikt. 

De mens laat het paard rondjes om hem heen lopen/galopperen. Na verloop van tijd wordt het dier het lopen moe en zal het "willen onderhandelen" over de dominante positie. Het paard doet dit onder meer door het hoofd te buigen, kauwbewegingen te maken en de lippen af te likken. Wanneer dit gebeurt, neemt de baas een meer onderdandige houding aan en kijkt het dier niet langer meer strak aan. Door vervolgens het bovenlichaam van het paard af te draaien, nodigt hij het dier naar zich toe te laten komen. Dit is als volgt verklaren: een dominant paard dat zich 45 graden draait ten opzichte van een ander dier, toont zijn kwetsbare flanken. Hiermee wil het dominante dier zeggen dat de zaak is af gedaan.

Dat het andere paard zijn dominante soortgenoot mag benaderen. Wanneer het paard ook daadwerkelijk naar zijn baas toe komt, mag het belood worden (Beloning opnemen in de kudde) Een ervaren paardenfluisteraar als Robert mothy weet hiermee te bewerkstellen dat het paard hem door de hele longeercirkel heen volgt, en dat het dier zijn leiderschap accepteert.