Ras : Percheron
Schofthoogte : 1.57 - 1.85 M
Kleuren : Zwart, Schimmel
Herkomst : Frankrijk

Temperament : Koudbloed
Gebruik : Trekpaard
Karakter : Geduldig

De Percheron is een Frans ras van koudbloedpaarden afkomstig uit de voormalige provincie Perche, waaraan het zijn naam ontleent. Dit ras behoort tot de meest bekende van de Franse trekpaarden. Het werd oorspronkelijk gefokt als krijgspaard, werd in de achttiende en negentiende eeuw ingezet als koetspaard voor de postkoets en diende in het begin van de twintigste eeuw als zwaar landbouwtrekpaard.

Het grote type van dit paard kan een stokmaat van 180 cm bereiken. Het kleine type ligt tussen de 150 en 165 stokmaat. De meest voorkomende kleuren zijn schimmel en zwart. Het ras vertoont verwantschap met de Boulonnais.

De Percheron wordt gebruikt voor de koets en, in mindere mate, onder het zadel. In de tweede helft van de twintigste eeuw kreeg het ras versterkt betekenis voor de productie van paardenvlees. Tegenwoordig wordt de Percheron ook ingezet als sleeppaard in de bosbouw en wordt zijn grote kracht gedemonstreerd tijdens trekwedstrijden.

In de Verenigde Staten is het een geliefd showpaard. Ook in het Verenigd Koninkrijk en in Australië bevinden zich stamboeken. Sinds 1978 wordt jaarlijks een congres van fokkers wereldwijd georganiseerd, waarvan de meeste edities plaatsvonden in Amerika. Jaarlijks is er een nationale predentatie van het ras in de stoeterij van Le Pin-au-Haras.