Het begin bij het inrijden en het trainen van het paard.

Er is geen definitiëve richtlijn te geven wanneer een paard wel of niet mag en kan ingereden te worden.
Een gemiddeld paardenras is in rond zijn derde levensjaar er klaar voor, dit geldt echt niet voor alle rassen. Bijvoorbeeld Arabische en IJslandse paarden zijn vaak laat rijp,
dit geldt ook voor meerdere rassen die wat smaller zijn. Eigenlijk heeft het allemaal te makkelijk met de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van het paard.
Als een paard met drie jaar nog veulenachtig is, ga je het natuurlijk geen zadel op doen, tenminste dat is mijn gedachte en deze gedachte is wel de beste voor het dier.
Wanneer het geval zo is dat het dier nog erg veulenachtig is, kan je misschien beter wachten tot het najaar van zijn derde levensjaar en misschien is het zelfs nog wel beter om te wachten tot het voorjaar van zijn vierde levensjaar.
Net zoals bij mensen heb je paarden die sneller groeien en sneller rijp zijn dan andere paarden. Denk hier aan een grote maat rijpaard, met voldoende zware botten en een goed ontwikkeld lichaam kunnen soms al aardig beleerd worden met tweeënhalf jaar. Het blijft bij deze tweeënhalf jaar natuurlijk het begin.

Elke leefdtijd heeft eigenlijk een soort ezelsbruggetje;
2 jaar    -->    2 X 20 minuten in de week
3 jaar    -->    3 X 30 minuten in de week
4 jaar    -->    4 X 40 minuten in de week
5 jaar    -->    5 X 50 minuten in de week
6 jaar    -->    6 X 60 minuten in de week

Elke leefdtijd heeft eigenlijk een soort ezelsbruggetje;
2 jaar    -->    2 X 20 minuten in de week
3 jaar    -->    3 X 30 minuten in de week
4 jaar    -->    4 X 40 minuten in de week
5 jaar    -->    5 X 50 minuten in de week
6 jaar    -->    6 X 60 minuten in de week

Tot zover ken ik nog geen één paard dat niet, niet vrij is in de week. Dus eigenlijk met 6 jaar heb je ongeveer het trainingsschema van wat een volwassen paard kan hebben.
Het is ook nog zo dat er natuurlijk uitzonderingen zijn, sommige paarden kunnen meer hebben en hebben van nature al een beter uithoudingsvermogen of een betere conditie.
Nou conditie wil ik niet altijd zeggen, want net zoals bij mensen zou je die moeten trainen en niet de lat meteen gigantisch hoog letten!

Hou echter voor ogen of het dier deze arbeid ook geestlijk aankan met betrekking tot het inrijden:
Een erg nerveus paard dat nog niet voldoende vertrouwen heeft in mensen, zou niet ingereden moeten worden voordat hij hier psychisch aan toe is.
Overigens zijn de meeste paardenrassen pas echt geestelijk en lichamelijk wanneer ze leeftijd van ongeveer zeven jaar hebben.

Wanneer je het allemaal rustig oppakt de training, overwerk je het paard niet, en belast je zijn spieren ook niet te erg!
Doe het gewoon altijd ook wanneer het dier ouders, met gezond verstand!

Maak jouw eigen website met JouwWeb