Ras : Perzische Arabier
Stokmaat : 1.47 - 1.57 m
Kleuren : Grijs (schimmel), bruin en vos
Herkomst : Iran

 

 Temperament : Volbloed
Gebruik : Show en Trektochen
Karakter :  Dit ras heeft neiging tot veel temperament, soms wat weerbastig, maar vaak ook wel heel meegaand.

De Perzische Arabier is een oeroud ras waarvan wordt aangenomen dat het al in 2000 v.C. in Perzië leefde. Dat maakt hem ongeveer 1500 jaar ouder dan de Arabie. De naam Perzische Arabier dekt een groot aantal streekrassen door heel Iran die genoemd werden naar de families die ze fokten. De Perzische Arabier komt nog maar in kleine aantallen voor. Dit komt ook door de Afrikaanse paardenziekte, die in de jaren vijftig van de vorige eeuw in Iran trof.

Ze waren vanzelfsprekend de belangrijkste transportmiddel tot de doorbraak van de auto. Pas sinds kort wordt dit paard ook gebruikt als sportpaard, zoals bij de paardenrennen. De zuidelijke streken van Khuzestan vormen een gebied waar het fokken van Arabieren steeds vaker voorkommen. Ook worden er een aantal prachtige lijnen van de Perzische Arabier gefokt.

Er zijn ook regels voor de selectieve fokkerij geformuleerd, wat heeft geholpen de lijnen zuiver te houden. In grote lijnen is de perzische Arabier qua uiterlijk en temperament indentiek aan de Arabier, ook al is hij wat zwaarder gebouwd. Dit zijn aantrekkinelijke paarden met een grote uitstraling en een aangeboren levendige houding en gedrag.

Deze uitmuntende rijpaarden zijn snel, lenig en pittig, met een geweldig uithoudingsvermogen. Ze hebben het typische hoofd van een Arabier, breed over het voorhoofd, met een holle neuslijn, een kleine rechtop staande oren.
Hun lichaamsbouw is compact en gespierd. Ze hebben een gebogen hals, een brede, diepe borst, een ronde achterhand en een hoog aangezette en hoog dragende staart. Meestal zijn ze in de kleuren grijs, bruin of vos van kleur.
1.47 - 1.57 M van schofthoogte.

Twee paarden rassen die in iran uit de Perzische Arabier zijn ontwikkelt zijn de Jaf uit Koerdistan en de Darashouri uit de provincie Fars. Deze beide rassen hebben overwegend Arabische trekken, zijn levendig, snel en hebben een goed uithoudingsvermogen. Hun stokmaat is ongeveer 1.52 m/ Het uithoudingsvermogen van de Jaf wordt hoger in geschat als dat van de Darashouri.
Ook zou hij beter bestand zijn tegen extreme woestijnomstandigheden.
De Darashouri is echter aantrekkelijker en eleganter dan de Jaf