De verzorging van het dier is natuurlijk belangrijk, ook met deze verzorging zorg je dat er vertrouwen komt tussen mens en dier.
Probeer rustig alle plekken van het dier aan te raken, het dier moet er van overtuigd worden dat jij geen kwade doelen hebt bij het dier.

Poetsen:

Geef het dier ruimschoots de tijd om (opnieuw) aan jou te wennen.
Een angstig jong paard zal allereerst ervan moeten overtuigd worden dat jij geen kwaden bedoelingen hebt. Dat jouw aanwezigheid geen nadelen opleveren voor het dier.
Borstel hem wanneer je geruststellend tegen hem aan het praten bent, borstel het dier het liefste met een zachte borstel. Borstel ook zijn buik en hoofd, dit is belangrijk voor als hij straks aangesinelt en het hoofd is belangrijk omdat straks daar ook een hoofdstel om bij moet doen.
Wees wel altijd op je hoeden bij een angstig paard, maar laat hem wel weten dat geen enkel dominant gedrag getolereerd wordt.
Het moet ook mogelijk zijn om alle vier de voeten van het paard te kunnen optillen. De mogelijkheid bestaat namelijk dat het dier tijdens het longeren op de lijn gaat staan. Of de lijn om een been krijgt, dan is het erg handig als je je zijn been kan optillen.

 

Voet op

Een jong paard zal niet onmiddellijk snappen wanneer hij zijn benen moet optillen als dit niet regelmatig met hem is geoefend is. Gebruik hiervoor het commando 'voet op' wanneer het paard
zijn voet moet optillen. Begin met de linkervoorvoet. Dit omdat het paard altijd vanaf de linkerkant benaderd moet worden, je doet eigenlijk vanaf de linkerkant, je tuigt op aan de linker kant, je loopt aan de linker kant, je stijgt ook via de linkerkant op.
Je staat dus nu naast het linkervoorbeen, met je rug naar het hoofd van het paard gericht.
Pak het been onder het kogelgewricht en spreek het commando 'voet op' en pak het been op. Wanneer er geen beweging het in het been komt, leun je met je linkerschouder tegen het paard aan, dit brengt het dier uit balans en kan je het been makkelijker optillen. Ondersteun de hoef goed. Wanner het paard dit niet is gewend, hou het been dan niet te hoog en niet te lang vast. Natuurlijk is het vanzelfsprekend dat je de hoef weer voorzichtig terug zet op de grond. Daarna volgt links achter, recht voor en rechts achter.
Als het paard min of meer laat vallen, dan kan je het beste het been loslaten en snel een stap opzij zetten. Als het dier hierdoor bijna valt, dan zal hij het de volgende keer wel nalaten om steun op je te gaan zoeken terwijl jij zijn hoeven aan het uitkrabben bent.
Ook als het paard tegensputtert om het been terug te trekken, of zijn been vinnig heen en weer beweegt, geef dan niet toe en probeer het been niet los te laten.
Straf en beloon het paard met de stem. Alleen op deze manier zal hij begrijpen dat verzet geen zin heeft. Wanneer een paard agressief wordt tijdens het optillen van de achterbenen en bijvoorbeeld slaat, kan je beter hulp inroepen.

Zet neer :

Het kan lastig zijn als het paard tijdens het borstel of wassen van de benen, of tijdens het omdoen van beenbeschermers steeds zijn voeten optilt. Daarom is het verstandig om het dier te laten wennen aan het commando 'zet neer' : Wanneer het dier bij elke aanraking overijverig zijn voeten optilt, kan je het beste de voet vastpakken en hem resoluut op de grond zetten onder het uitspreken van 'zet neer'. Zo leert het paard duidelijk verschil tussen het optillen en neerzetten van de voeten.

Terug en om:

Het commando 'terug' is van onmisbaar belang in de stal, maar ook straks als het dier ingereden is en je hem wilt leren onder de ruiter achterwaarts te gaan. Om dit commando aan te leren duw je het dier naar achteren terwijl je het commando 'terug' uitspreekt.
Op een gegeven moment begrijpt het dier wat je bedoelt en zal hij ook op jouw commando 'terug' vanzelf een paar stappen achteruit doen.
Het commando 'om' wordt gebruikt om het dier een stukje naar link of rechts te verplaatsen : bijvoorbeeld als het dier op je voet staat! 'Om' kan op eenzelfde manier worden aangeleerd worden, dus door het dier naar opzij te duwen terwijl je 'om' uitspreekt. De commando's 'om' en 'terug' maken een belangrijk onderdeel van het opvoeden van het paard.
Een goed opgevoed paard maakt ruimte voor zijn baas, en een goede paas leert dit aan zijn paard. Wanneer het dier je vertrouwen heeft op zijn gemak is bij jou aanwezigheid, de commando's 'om' en 'terug', 'voet op' en 'voet neer' kent dan kan je een begin maken met de verdere africhting en opvoeding van het dier.