Ras : Quarter Horse
Schofthoogte : 1.50 - 1.62 M
Kleuren : Alle effen kleuren
Herkomst : Verenigden Staten

Temperament : Volbloed
Gebruik : Western
Karakter : Enorm Wisselend

De quarter horse of American quarter horse is één van de oudste en populairste Amerikaanse paardenrassen.

Het ras komt oorspronkelijk uit het noordoosten van de Verenigde Staten. Het ras ontstond uit kruisingen van Engelse volbloeds met andere Amerikaanse paarden. De naam van het ras is te danken aan het feit dat deze paarden goed kunnen sprinten en daardoor uitblinken in races over de korte afstand van een kwart van een Engelse mijl, dat wil zeggen: vierhonderd meter.

Het paard werd gedurende zijn geschiedenis veelzijdig ingezet; voor de koets, als rijpaard en tijdens races.

Het Amerikaanse stamboek, de American Quarter Horse Association, met meer dan vijf miljoen ingeschreven paarden telt tot de allergrootste ter wereld. In meerdere Europese landen en in andere werelddelen bevinden zich onderafdelingen.

De Quarter Horse is klein, met een stokmaat tussen 1,45 en 1,60 m. Het paard heeft een breed voorhoofd, een brede kaak en expressieve ogen. Verder heeft het een brede borstkas en een ronde achterhand, met de sterke spronggewrichten die goed onder het lichaam geplaatst zijn. De rug vertoont weinig schoft. Quarter Horses hebben een evenwichtig temperament en een grote intelligentie. Ze zijn over het algemeen rustig en betrouwbaar in de omgang; ze kunnen zich snel bewegen, zijn makkelijk wendbaar en bezitten een goed gevoel voor evenwicht.

Alle kleuren komen voor, behalve bontgevlekt. Het Amerikaanse stamboek noemt zeventien mogelijke vachtkleuren. Het meest gezien is vos. Gevlekte paarden hebben in de Verenigde Staten hun eigen stamboek.

Quarter Horses zijn intelligent, leergierig, betrouwbaar en rustig in de omgang. Quarter Horses zijn vooral geschikt als rijpaard, bijvoorbeeld als politiepaard en met name voor het westernrijden. Quarter Horses worden ook gebruikt in andere takken van de paardensport, zoals dressuur en endurance, maar men ziet dit ras het meest in de westernsport.

Men onderscheidt drie types: stock type, voor werken met vee, halter type, een sterk gespierd type dat vooral aan het halster getoond wordt, en racing type, een type dat gebruikt wordt voor kortebaanrennen.

Het karakter van de American Quarter Horse kan wisselen, afhankelijk van het aandeel aan volbloed dat er in is gekruist kun je hele koele of hele kijkerige en hete paarden treffen. Ook heb je voor bepaalde disciplines binnen de westernsport andere karakters nodig, een cutting horse moet over een behoorlijke portie cow sense beschikken, terwijl deze eigenschap bij een pleasure horse minder gevraagd wordt.