Naam: Totilas

Geboren: 2000
Ruiter: Edward van Gal (Nederland) na de verkoop Matthias Alexander Rath (Duitsland) (Maar dat vinden wij Nederlanders niet zo heel leuk)

Belangrijke sportresultaten:
Wereldkampioenschap Kentucky (WEG), gouden medaille (Spècial en Kür) gouden teammedaille (2010) * Europese Kampioenschap Rotterdam, zilveren teammedaille (2011) * Europees Kampioenschap Windsor, gouden medaille (Kür), zilveren medaille (Spècial), gouden teammedaille (2009) * 1e Wereldbekerfinale Den Bosch (2010) * 1e Grand Prix, Spècial en Kür Aken (2011) * 1e Grand Prix, Spècial en Kür Aken (2010) * 1e Grand Prix en Kür Amsterdam (2010) * 1e Grand Prix en Kür München (2010)

Deze prijzen zijn allemaal met Edward van Gal gewonnen. Ook interessant want op de NPO terug te zien is. Hoe de verkoop van Totilas is geweest.
Dit is echt een aanrader, soms stonden de tranen gewoon in mijn ogen!

Uitspraak van ruiter:

Edward Gal na de verkoop: “Totilas is en blijft een bijzonder paard en we blijven hem eeuwig dankbaar voor wat hij ons heeft gegeven. Het is voor ons ook ineens heel snel gegaan. We hebben ons terdege gerealiseerd dat we de OS van 2012 misschien niet zouden halen, door de constante belangstelling die er was voor Totilas, maar dat het zo snel zou gaan hadden wij ook niet verwacht. Totilas heeft ons heel veel gebracht en we hopen dat zijn volgende eigenaar net zo goed voor hem zorgt als wij dat hebben gedaan. 

Klaus Martin Rath: “Totilas is geen ding, hij vormt deel van ons gezin. Onze vijf kinderen zijn dól op het paard. Ik sluit niet uit dat mijn 10-jarige dochter hem na Matthias gaat rijden”.

 

Overige informatie:
Een bezienswaardigheid, een idool, een fenomeen. Totilas heeft heel veel losgemaakt in én buiten de hippische wereld. Hij werd zadelmak gemaakt door fokker Jan Schuil en werd enkele malen in de week gereden door amazone Jiska van den Akker, zodat zij hem kon gaan trainen voor de Pavo Cup. Hij mocht door naar de halve finale maar zat niet bij de beste 25. Via een extra selectiedag lukte het toch om Totilas te selecteren voor het WK voor jonge dressuurpaarden in Verden. Daar eindigde hij als vierde en was daarmee het best presterende Nederlandse paard. Via Matty Marissink zetten de fokkers hem vervolgens in training bij Edward Gal, wegens bureaucratische redenen lukte het niet om het toptalent opnieuw voor Nederland af te vaardigen naar Verden. Gal ontdekte ongekend talent in de hengst en benaderde Kees en Tosca Visser van Moorland Stables om hem te kopen. Dat gebeurde en sindsdien is het héél hard gegaan met Totilas. Zelfs springruiters kwamen naar hem kijken op concours, iedereen wilde een glimp opvangen van het veelbesproken toptalent in de Lichte Tour. De overstap naar de Zware Tour werd vlot daarna gemaakt en het bleek een vrijwel onverslaanbare combinatie. Na goud op het EK en goud op de WEG in Kentucky bleek de interesse dermate groot dat aanhouden geen optie meer was voor eigenaar Visser. In oktober 2010 is Totilas, inmiddels erkend voor de KWPN dekdienst, voor een astronomisch bedrag verkocht aan Paul Schöckemohle. Hij deed vervolgens de sportrechten over aan Ann-Katrin Linsenhoff, wiens stiefzoon Matthias Alexander Rath de eer kreeg de excellente loopbaan van Totilas voort te zetten. Alles wordt nauwlettend gevolgd door de media en Totilas heeft ook buiten de hippische wereld naam weten te maken. ‘Het miljoenenpaard’ had tijd nodig om een combinatie te worden met zijn nieuwe ruiter. Na een teleurstellend verlopen EK in Rotterdam leek de combinatie op weg naar de Olympische Spelen tot gezondheidsperikelen roet in het eten gooiden. Het beste dressuurpaard allertijden bleef daarmee verstoken van het hoogste podium dat de dressuursport kent en moet nog vier jaar wachten om in Rio op zestienjarige leeftijd alsnog historie te kunnen schrijven.
KWPN (Ned)