Amusementdoeleinden

In de achttiende eeuw werd het 'kunstrijden' ontwikkeld ter amusement van het publiek en als een bron van inkomsten in tijden van economische recessie. Het 'kunstrijden' wordt ook wel 'hogeschool' rijden genoemd. Echter het publiek houdt ook van spectaluairdere uitvoeringen. Voltige oefeningen waren voor deze vorm van amusement geschikt.

Vergelijkbaar met de ridder tournooien werd op een korte rechte lijn zo snel mogelijk gegaloppeerd (snel starten en ruig stoppen) waarbij ondertussen allerlei spectaculaire voltige-oefeningen werden getoond aan het publiek. Deze vorm van voltige is nog steeds bekend in Frankrijk en Amerika.

Philip Astley ontwikkelde omstreeks 1769 het idee dat een paard makkelijker zijn balans kon houden als deze op een cirkel galoppeerde en dat hij dan bovendien meer contact kon maken met zijn publiek dat rondom de voltigecirkel kon plaatsnemen.Zowel 'Hogeschool dressuur' als 'Voltige' is in het moderne circus nog een zeer bekend onderdeel van het repertoir van vele circussen in Europa.