Naam: Salinero

Geboren: 1994 
Ruiter: Anky van Grunsven (Nederland)

Belangrijke sportresultaten:

Olympische Spelen Londen, teambrons en individueel zesde (2012) *

Olympische Spelen Hong Kong, gouden medaille individueel, zilveren teammedaille (2008) *

Olympische Spelen Athene, gouden medaille individueel (2004) *

Wereldkampioenschap Aken (WEG), gouden medaille (Kür), zilveren medaille (Spècial), zilveren teammedaille (2006) *

Europese Kampioenschap Hagen, gouden medaille individueel, zilveren teammedaille (2005) *

Europese Kampioenschap La Mandria, gouden medaille (Kür), zilveren medaille (Spècial), gouden teammedaille (2007) *

Europese Kampioenschap Windsor, bronzen medaille individueel (Kür), gouden teammedaille (2009) *

1e Wereldbekerfinale Düsseldorf (2004) *

1e Wereldbekerfinale Las Vegas (2005) *

1e Wereldbekerfinale Amsterdam (2006) *

1e Wereldbekerfinale Den Bosch (2008) *

Uitspraak van ruiter:

“Hij was niet moeders mooiste en hij leek me niet makkelijk te rijden. Pas toen ik er uiteindelijk op ging zitten merkte ik dat het een totaal ander paard was dan hij er van de buitenkant uitzag. Ik was binnen drie seconden verkocht.”

 

 
Overige informatie:

Bij fokker Horst Bünger thuis werd Salinero als driejarige zadelmak gemaakt en als vierjarige verhuisde hij naar Büngers vaste afnemer, de Zuid-Duitse trainingsstal van Ina Kunze. Daar werd hij als springpaard opgeleid maar zij ontdekte zijn uitzonderlijke talent voor piaffe en passage. De ruin, inmiddels in eigendom van Karoline Greiner, kwam vervolgens bij Holga Finken terecht. Als vijfjarige bereikte hij de vijftiende plek op het Bundeschampionat in Warendorf (1999). Holga tipte Sjef Janssen vervolgens over het toptalent-in-de-dop. Daar kwam hij als zesjarige op stal, aanvankelijk bedoeld voor een Amerikaanse klant. Na lang aandringen van Janssen stapte Anky eindelijk eens op de Salieri-zoon en ze was direct verkocht. Hij bleek de perfecte opvolger te zijn voor haar gouden medaillepaard Bonfire en misschien een nog wel completer dressuurpaard. Zijn sterke punten zijn de piaffe en passage. Het duo won drie keer goud op het Nederlandse kampioenschap en bracht Van Grunsven en Nederland zowel op de OS in 2004 als de OS in 2008 de felbegeerde individuele gouden plak. Bijzonder is dat in Athene in 2004 ook zijn volle broer meestreed op dit kampioenschap, namelijk het springpaard Seven Up van de Koreaan Jung-Ho Woo. Salinero voerde zowel in 2004, 2005, 2006 als 2008 de WBFSH-wereldranking aan. Salinero nam, na lang twijfelen bij amazone Anky, toch nog deel aan de Olympische Spelen van 2012. Ook zijn derde Spelen op rij bleken succesvol. Salinero won met teambrons de medaillekleur die nog ontbrak op zijn palmares, zijn vijfde plak in totaal. De achttienjarige ruin, die wereldwijd de dressuurfans bijna een decennium lang had weten te betoveren in de Kür op muziek, nam op zeer waardige wijze afscheid van de wedstrijdsport door met een topproef zesde te worden in Londen.
Zijn echte afscheid vond plaats op Indoor Brabant in 2013, zie de video hier beneden voor het super mooie afscheid van deze Nederlandse dressuur topper!

 

Stamboek: Hann (Ger)

Het bijzondere afscheid van Salinero!

Maak jouw eigen website met JouwWeb