Een goede africhting kan zonder beloning niet worden bereikt. Een effectieve manier om een paard te belonen is door het zachtjes in de manenkam te krabben, Zo imiteert je de manier waarop paarden elkaar hun vriendschap bekent maken. Ze knabbelen elkaar dan op de hals. De meeste paarden vinden dit een prettig gevoel. Sommige paarden vind het aangenaam wanneer je ze zachtjes op het voorhoofd of in de maantop krabbelt. Er is in elk geval nog nooit een paard blij geworden van een harde klap op de hals of de lenderen.

Wanneer je hem zachtjes op de hals klopt en hem hierbij vriendelijk toespreekt, zij hij daarentegen snel begrijpen dat je hem beloont. Hoewel de meningen hierover verdeeld zijn, denk ik dat een beloning in de vorm van een paardensnoepje of wat brokjes geen kwaad kan. Het dier begrijp onmidellijk dat hij op de goede weg is, en dat u tevreden bent over zijn gedrag. Overdrijf dit echter niet. Wanneer u merkt dat het paard gaat bedelen, is het verstandig te minderen met voer Natuurlijk is de beste beloning na zware arbeid : rust. Als het paard rijdens het werk erg zijn best doet en aangeeft dat hij mee wil werken, zal hij zeker waarderen wanneer hij als beloning weer lekker de wei of stal in mag.

Het is aan te bevelen het dier tijdens het belonen met een vriendelijk 'braaf' toe te spreken. Het dier zal dan het woord 'braaf' associëren met de beloning. Na verloop van tijd zal hij begrijpen dat hij beloond wordt wanneer je hem toespreekt met 'braaf'. 

Het is niet bekend of een paard het woord zelf herkent, of juist de manier waarop een woord uitgesproken wordt associeert met straf danwel beloning. Toch kan het beste vermeden worden het paard aan twee woorden te wennen die wua uitspraak veel op elkaar lijken, maar die een tegenovergestelde betekenis hebben. Gebruik dus bijvoorbeeld geen foei en goedzo samen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb