Waarom moet een paard eigenlijk dressuuroefeningen rijden?


Oefenen, dat is wat 'dresuurtprikkers' ofwel 'hoefslagacrobaten', zoals dressuurruiters vaak spottend worden genoemd, doen. Dat oefenen zo ongeloofelijk veel inhoudt wordt daarbij vaak vergeten, zelfs door de dressuur rijdende paardenliefhebbers zelf. Vaak ziet men ruiters steeds maar weer dezelfde rondjes rijden, dezelfde 'figuren' oefeneningen blijft herhalen en het nut hiervan niet begrijpen.

Oefeningen verklaren 'niet' alleen wat het is, maar ook zeker de 'nut' van de oefening. Maar ook 'hoe' en 'waarom'.
Vooral het laatste is erg belangrijk een paardenopleiding staat volledig in het teken van 'waarom' of het nu gaat om dressuur, springen, western of een andere vorm van paardrijden. Waartoe dient een eenvoudige galopwissel? Waarom rijd ik een volte? Omdat het in het dressuurproevenboekje staat? Zeker niet, of tenminste niet alleen daarom.  Als een ruiter de context niet begrijpt en iedere oefening niet kan zien in het algemene kader van de hele opleiding van het paard.
Wanneer je dat niet snapt kan je nooit het paard en jezelf verbeteren. In plaats van bijvoorbeeld, schijnbaar oefenend, tientallen mislukte vliegende wissels te rijden, moet men weten dat een wissel alleen kan werken vanuit een goed doorgesprongen galop. En die wordt weer alleen bereikt met een goede ontspanning en extra draagkracht. In plaats van ruzie te maken met het paard kan de ruiter dus beter systematisch werken aan de galop. En dat weer alleen met behulp van de juiste oefeningen en de kennis van de betekenis daarvan.
Wat in de menselijke sport 'trainings- en bewegingsleer' wordt genoemd en wetenschappelijk werd ontwikkeld, is in de ruiterij in de loop der eeuwen ontstaan op grond van ervaringen en intussen ook wetenschappelijk bewezen. Oefeningen uitwerken en rijden als ultieme lichaamstraining voor het paard.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb