Ras : Murgese
Schofthoogt : 1.55 - 1.70 M
Kleur : Meestal zwart
Herkomst : Italië

Temperament  : Warmbloed
Gebruik : Rijpaard
Karakter : Rustig, Werkwillig, taai

De Murgese heeft een edel hoofd met Romeinse neus. De ogen zijn groot, staan iets zijwaarts geplaatst in de schedel die de Murgese een typerende oogopslag geeft. De hals is krachtig en diep aangezet. Ze zijn rechthoekig gebouwd met sterk beenwerk. De Murgese kan goed verzamelen en heeft een zeer sterke wendbare galop. Murgese’s zijn nuchter, vrolijk en intelligent.

De Murgese  is afkomstig uit Zuid Italie en dankt zijn naam aan het Murge gebergte. Hier lopen de Murgese kuddes een deel van het jaar rond en dragen een bel. Dit rotsachtige gebergte, waar het zomers zeer heet is en s’winters zeer koud en er ook een dik pak sneeuw ligt, heeft er voor gezorgd dat het Murgese ras winterhard is met sterke hoeven en beenwerk. Het Murgese ras is meer dan 500 jaar oud. Rond 1900 was de Murgese bijna uitgestorven. Het Italiaans ministerie van Landbouw greep in om het ras in stand te houden en dit cultureel erfgoed te beschermen. Het ras wordt nu met veel passie gefokt in de rijkste archeologische regio in Italie: Puglia.

De Murgese is verwant aan de adellijke cavalerie paarden van het Koninkrijk Napels. De Palazzo bloedlijn van het Murgese ras voert bloed van de Napolitano hengst “Conversano” die ook terugkomt in de Lippizaner bloedlijnen. De Napolitano is een uitgestorven barok paardenras dat in de 16de eeuw werd gezien als één van de meest succesvolle paardenrassen voor de cavalerie. Ook is de Napolitano een drager van het kleur gen “roan”.
De roan kleur (die ook bij andere diersoorten voorkomt) kenmerkt zich door een zwart hoofd en benen, die het hele leven deze kleur houden en niet wit worden zoals bijvoorbeeld schimmel. De romp van een roan kleur bevat witte haren waardoor het ijzerkleurig overkomt. Rond de 16de eeuw kwam de zwart roan kleur nog regelmatig voor onder verschillende barokke paardenrassen. De Murgese is nu nog het enige klassieke barokke paardenras waar de roan kleur nog word vererft en gewaardeerd. Andere paardenrassen waar de Napolitano invloed heeft gehad, is de Noriker. De Noriker komt ook voor in de kleur roan.