Kaptoom

Een goede manier om een jong paard te longeren is aan de kaptoom.
Een kaptoom is kort gezegd een halster met een verstevigde neusriem. Op de neusriem zitten drie ringen. De longeerlijn wordt vast gemaakt aan de voorzijde van de neusriem (óp de neusrug van het paard) vastgemaakt. De eventuele hulpteugels kunnen - in later stadium - worden vastgemaakt aan de ringen die aan de zijkant bevestigd zijn.

De voordelen van een kaptoom zijn:

  • Het paard makkelijker onder controle houden dan met een halster, omdat de longeerlijn zich aan de voorzijde wordt bevestigd en de stevige neusriem druk uitoefent op het hoofd. Een dier dat niet gewend is gelongeerd te worden, kan aan een halster gemakkelijker aan de longeur ontsnappen.
  • Een kaptoom is van steviger materiaal gemaakt dan een hoofstel.
  • Het paard hoeft nog geen bit in. Dat is wel het geval wanneer het paard aan het hoofdstel wordt gelongeerd wordt. Omdat het paard in deze fase van de africhting nog niet gewend is aan een bit in zijn mond, zou het oneerlijk zijn om de longeerlijn aan het bit te bevestigen. Dit mag alleen bij een ervaren paard.
  • Er kan later een bit aan de kaptoom bevestigdworden. Zo kan het paard vast wennen aan het gevoel van een bit in zijn mond, zonder dat er druk op het bit wordt uitgeoefend.

Let op! Bij het aandoen van de kaptoom dat de neusriem zich bevind op hoogte van twee vingers onder het jukbeen, en dat de neusriem goed aansluit op de neus.