Ras : Garrano
Schofthoogte : 1.02 - 1.42 M
Kleur : Bruin of Vos
Herkomst : Portugal

Temperament : Warmbloed
Gebruik : Rijpony
Karakter : Meestal goed van aard

De Garrano is licht gebouwde pony die behoort tot een oud paardenras uit Portugal. Deze pony's werden voornamelijk gebruikt als lastdier, rijdier en voor licht werk op de boerderij.

De Garrano, soms ook wel de Minho genoemd, stamt van dezelfde paarden af als de Sorraia. De Sorraia leven vooral tussen de rivieren de Sor en de Raia, terwijl de Garrano in Noord-Portugal leeft. Vanwege dit verschil in leefomgeving, heeft het ras zich anders ontwikkeld. De Garrano leeft vooral in de regio's van Minho en Trás-os-Montes e Alto Douro, en heeft vermoedelijk meer invloed van buitenaf ondervonden dan de Sorraia.

Er wordt over het algemeen aangenomen dat de Garrano pony's naast de Berbers en de Keltische pony tot de voorouders van de Andalusiër behoren. Recentelijk heeft het Portugese ministerie van Landbouw de paarden laten kruisen met Arabische volbloeds.

De pony's zijn sterk en kunnen zich gemakkelijk over stijl en moeilijk terrein voortbewegen. In relatie tot hun formaat kunnen ze grote snelheiden bereiken en zij worden zelfs gebruikt voor paardenrennen.

De huidige pony's vertonen tegenwoordig ook enkele kenmerken van hun Arabische afstamming. Vooral aan hun profiel is dat te zien. Ze hebben een rechte tot holle neuslijn, ronde oogkassen en een zeer sterk gestel. Het gebit van de pony's lijkt op dat van de Keltische pony. Ze hebben een lange nek. Het lichaam is kort en compact. Ze hebben een diepe en brede brost, harde hoeven en grof dekhaar.

De stokmaat van de Garrano varieert van 102 cm tot 1,40 m.