Naam: Mehmed

Geboren: 1961
Overleden: 1986
Ruiter: Reiner Klimke (Duitsland)

Belangrijke sportresultaten:

Olympische Spelen Montreal, gouden teammedaille, bronzen medaille individueel (1976) * Wereldkampioenschap Kopenhagen, gouden medaille individueel, gouden teammedaille (1974) *

Europese Kampioenschap Aken, gouden medaille individueel, gouden teammedaille (1973) *

Europese Kampioenschap Wolfsburg, gouden teammedaille (1971) *

1e Grand Prix Aken (1973) *

Uitspraak van ruiter:

Thuis werd Mehmed regelmatig door Klimke’s vrouw Ruth getraind. Zij zei over hem: “Eigenlijk was het niet echt mijn type paard. Je kon moeilijk op hem doorzitten, maar galopperen deed hij wel ontzettend fijn.” “De mooiste overwinning was die in Kopenhagen, er was best wat kritiek op Mehmed maar hij bewees zich keer op keer en won glansrijk op het WK.”

Overige informatie:

Omdat hij beslist geen beauty was en afstamde van de springpaardenvererver Ferdinand, werd het talent van Mehmed op jonge leeftijd gezocht in de spring- en eventingsport. Toch bleek hij daar niet voldoende lef voor te hebben en in 1967 kocht Klimke hem met oog op de dressuursport. Onder Klimke werd de ruin beter en beter en drie jaar later startte hij al Grand Prix. Hoewel de piaffe en passage niet zijn beste onderdelen waren, scoorde hij toch heel goed op het hoogste niveau. In 1977 nam hij in Aken afscheid van de sport op 16-jarige leeftijd. Hij was op dat moment het best verdienende dressuurpaard van Duitsland, met een winsom van meer dan 90.000 euro. Mehmed heeft nog tien jaar van zijn pensioen mogen genieten in Münster.

Stamboek: Hann (Ger)