paarden zijn net als mensen allemaal indentiek en hebben hun eigen aftekeningen en kleuren

 

De beharing van het paard kan een groot aantal kleuren vertonen dat wordt door de dominante recessieve kleurgenen van zijn ouders bepaald. Er is veel wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar vachtkleuren en dat is belangrijk geworden, omdat door de jaren heen bepaalde vachtkleuren min of meer in zwang zijn geraakt. Het is zelfs voor sommige paardenrassen een belangrijke eis kan zijn. Hoewel er ook uiteraard ook een correct  exterieur en temperament wordt vereist , zoals bij de Palomino en de Appaloosa. Het is interessant om op te merken dat de gevlekte en gekleuerde beharing (zoals de 'skewblad') oorsprongelijk van het Spaanse paard kwamen, hoewel dit ras deze kleur tegenwoordig niet meer vertoont.

Zwart :

De beharing moet een volkomen zwarte kleur hebben, met geen enkel spoor van bruin. Manen enstaart moeten ook zwart zijn, maar er mogen wel witte aftekingen zijn op benen, voeten en hoofd.

Bruinzwart:

Het lichaam van een bruinzwart paard is mengeling van zwart en bruin met donkerbruine manen en staart.

Wildkleur :

Wildkleur of dun is een verdunningskleur bij paarden. Deze kenmerkt zich door een lichtere kleur vacht een aalstreep, zebrastrepen op de benen en andere primitieve markeringen.

Bruin:

Het lichaam is bruin, met zwarte manen en een zwarte staart. Soms zijn witte sokken of een wit been aanwezig, met al dan niet witte aftekingen op het hoofd. Bruine paarden hebben vaak een donkerder aftekening op de snuit, de oortoppen, de manen en de staart en de onderste delen van de benen. Er zijn zeer verschillend getinte bruinen, die kunnen worden beschreven als bijvoorbeeld donkerbruin, lichtbruin en kastanjebruin. Deze tinten worden bepaald door de aanwezigheid van lichter bruine of donkerder bruine haren in de vacht

Perlino :

Een bruin paard met twee creme genen wordt "Perlino" genoemd. Het paard heeft een roze huid en blauwe ogen. De vacht is wit of creme gekleurd, de manen zijn donkerder en vaak rossig of ietwat oranje van kleur.

Vos:

De lichaamskleur is roodbruin zonder zwarte aftekingen. De manen en staart zijn een lichtere of een donkerder nuance van zijn lichaamskleur. De vos kan witte aftekingen op voeten/en of hoofd/ en of benen. Er zijn verschillende soorte vos, zoals leemvos, koffievos of koolvos. De verschillende tinten worden bepaald door de aanwezigheid van roodgouden tinden in de beharing. De leemvos heeft een lichte, leverkleurige vacht.

Liche vos :

De kleur van een lichte vos is meer geel dan rood achtig.

Koffievos :

Deze kleur lijkt op de kleur van koffie lijkende, zeer donkere roodbruine haarkleur bij paarden Een paard met deze kleur heeft de staart en manen in dezelfde kleur, in tegenstelling tot de zweetvos die de manen en staart in een lichtere kleur heeft.

Zweetvos :

De zweetvos is een vos met lichte manen, deze kleur komt vooral bij haflingers voor.
Het is een lichte vos met nog lichtere man, het is eigenlijk wel bijzonder hoe dat eruit ziet want die manen kan je zelfs als blond beschouwen.

Donkervos :

De donkervos is zelfs bijne bruin, het verschil is met bruine paarden en donker vos is dat de manen en staart van een bruinpaard altijd zwart zijn in tegen met de donkere vos die hebben dezelfde kleur als zijn vacht.

Koolvos :

Kool vos is een hele donkere soort vos, met hele lichte manen.
Het is een hele prettige verschijning om naar te kijken. De vacht kleur is bijna de kleur voor echt kool kijk maar naar de afbeelding.

Wit :

Werkelijk witte paarden zijn zeer zeldzaam. Ze hebben een speciaal gen dat voor deze witheid codeert. Het verschil tussen een schimmel en een dominant wit paard is de kleur van de huid. Schimmels hebben een zwarte huid, dominant witte paarden hebben een roze huid. Witte paarden worden ook wit geboren. Witte paarden zijn heterozygoot met hun witte gen. Als een paardenfoetus twee witte genen heeft, is het niet levensvatbaar. Het zal al sterven in de baarmoeder.

In Amerika kunnen dominant witte paarden ingeschreven worden in het American White & American Creme Horse Registry. Er bestaan voor zover bekend geen gevallen van echte albino paarden.

Schimmel ofwel grijs :

De huid is donker en de vacht bevat zwarte en witte haren (grijs). Grijzen worden meestal donker geboren en lichter met wanneer het paard ouder wordt. Er zijn verschillende soort schimmels. Bijna witten, grijswit met minuscule spoetachtige vlekejes, zeer donergrijs van een ijzertint en geappeld, als er zich donkere ringen in een grijze vacht bevinden.

Blauwschimmel :

Een blauwschimmel heeft een beetje het zelfse als de appelschimmel alleen dan met een blauw/grijze gloed! Echt heel mooi hoor!

Roodschimmel :

Een roodschimmel heeft een vosachtige basiskleur

Bruinschimmel :

Een bruinschimmel heeft een lichte en donkere bruinebasis kleur en schemert dus door naar wit.

Appelschimmel:

Het paarden wordt donker geboren en wordt na mate de jaren verstreken steeds lichter. Met bepaalde vlekjes die een beetje op appeltjes lijken vandaar de naam appelschimmel.

Muskaatschimmel :

Muskaatschimmel heeft een aparte kleur die lijkt op de kleur van nootmuskaat met lichte tinten die steeds lichter worden na mate de jaren verstreken.

Morkop schimmel :

De schimmel heeft een zwart hoofd. Het is een bijzonder mooie kleur vind ik.

Vliegenschimmel :

Een vliegenschimmel is een schimmel die na verloop van tijd stipjes door de witte vacht ontwikkelt. De kleur van de stippen is de basiskleur van het paard, met eventuele verdunningen. Men vermoedt dat dit komt omdat het Gray gen lokaal wordt gedeactiveerd. Er wordt gedacht dat de overerving via een recessief gen loopt dat niet is gelinkt aan het Gray gen. Het daadwerkelijke gen is nog niet geïdentificeerd

Créme

Het huidpigment is licht en de beharing is bleekcréme, met de manen en staart staart zijn ook créme. Soms is het mogelijk om witte aftekingen op benen en gezicht te onderscheiden.

Valk :

De huid is donker, maar de beharing is beige bïscuitkleur, met zwarte aftekeningen en donkere 'aalstreep' over de ruggengraat. Deze paarden kunnen donkere strepen op de schoft hebben en zebrastrepen op de benen.
Valken zijn er in lichten en donkere kleuren.

Cremello :

Cremello is een verdunning van de vos. Deze kleur heeft een roze huid. Het varrieert tussen wit en creme met witte manen.

Smoky Cream :

Een zwart paard met twee creme genen wordt een "Smoky Cream". Het paard heeft een roze huid, blauwe ogen en een oranje of rode gloed over de vacht en over manen en staart.

Palomino :

De vacht van een palomino is stralend goudkleurig, de manen en staart zijn lichter van tint en deze paarden kunnen witte aftekingen hebben op de benen, onder de knie of de hak en het hoofd.

Roan :

Bij roan zijn witte haren gelijkmatig vermengd met de hoofdkleur van de haring en de manen en staart kunnen ook enkele witte haren bevatten. Je hebt ze in verschillende kleuren en tinten

Champagne :

Roze huid met spikkels, Alle champagnepaarden hebben een roze huid met donkere spikkels of sproetjes. Deze is het beste te zien ronde de ogen, neus en geslachtsdelen en zien er anders uit dan de kenmerkende vlekken van Appaloosa´s en heeft daar ook niets mee te maken. Amberkleurige ogen, blauw bij geboorte. Bij de geboorte hebben champagnekleurige paarden blauwe ogen, naar mate ze ouder worden veranderen de ogen naar amberkleurig. Het kan echter voorkomen dat de ogen groen of blauw blijven op latere leeftijd, of zo donkerbruin kleuren dat er weinig verschil zichtbaar is met een gewoon paardenoog.Veulens donkere vacht
De eerste veulenvacht is vaak donkerder dan de uiteindelijke vachtkleur als volwassen paard.Omgekeerde appeltjes, geen lichte ronde vlekjes maar donkere ronde vlekjes op de vacht komt vaak voor bij champagnekleurige paarden.
Champagne is een verdunningskleur bij paarden die zowel de zwarte als rode (vos) haren lichter maakt of verdunt. Deze kleur komt vooral voor bij gangenpaarden zoals het American Saddlebred en het Tennessee walking horse maar ook bij het Minipaard en in mindere mate bij de Quarterhorse en Paint Horse.
Omdat het champagne-gen dominant is is er maar één ouder nodig om een champagneveulen te krijgen.

Zwartbont :

Zwartbont is een tweekleurig paard, met zwart en witte vlekken.

Bruinbont :

Bruinbont is een tweekleurig paard, met bruin en witte vlekken

Vosbont :

Vosbont is ook een tweekleurig paard, alleen de vlekken zijn de kleuren zoals bij de vos roodachtig.

Panterbont :

Denk hieraan het paard van Pipi langkous, het is een kleur met een witte vacht en stippels deze stippels vind je zowel bruin als zwart!

Appaloossa

Appaloossa is een stippelbont. Het begint vrij bedekt, het heeft een gestippelde mond en vaak op de kont is het wit met stippels.
Deze stippelbont komt in alle kleuren bont voor.

 



Mis jij nog een kleur?
Laat dan hiernaast een reactie achter -->
En wij zetten het er op!

Reactie plaatsen

Reacties

pink
3 jaar geleden

where is my pink horse

Mira Boelaert
4 jaar geleden

Een Goei je avond

Mira Boelaert
4 jaar geleden

Een Goei je avond ik en mijn zus Houw van dieren ook hebben wij een paard dat NERO noemt en is een man van paard zwart paard

chantal ouwerkerk
4 jaar geleden

ik heb een merrie met een bruine/vos vacht en grijze manen. in haar manen komen alle kleuren voor. zowel zwart, grijs, blond en bruin. hoe wordt dit genoemd? tip bekijk anders instagram profiel newforestgoldfever

Kato Achten
4 jaar geleden

De kleur zilverappel staat er nog niet bij. Dit is een leuke site.

Els Strandberg
4 jaar geleden

Het panerbonte paard op de foto is mijn hengst Palousa San Sebastian, hij heeft zijn eigen Facebook groep

Martine Trijbels
4 jaar geleden

Wat een leuke site. Ik mis nog de kleur Sabino. Wij hebben een sabino zwarte Groninger gehad. Ik weet dat er ook sabino bont bestaat. Groeten

Jaro Siegers
5 jaar geleden

myn lievelingskleuren is zweetvos en wit en creme

Josine
5 jaar geleden

Ik heb een bruin paard met een aalstreep. Is dat gewoon bruin of heeft deze variant een andere kleurbenaming?

Kimberly Van Der Sanden
9 jaar geleden

Ik mis een appaloosa en een koffievos

Nederlandsepaardenblog
9 jaar geleden

Beste Helen,

Bedankt voor je reactie, het lijkt ons hardstikke leuk om eens een kijkje te mogen nemen bij jou Spaanse knappert!

Stuur maar een mail naar,
nederlandsepaardenblog@gmail.com misschien kunnen we dan een afspraak maken

Maak jouw eigen website met JouwWeb