Zwilwrat

Historie

Oorspronkelijk, meer dan vijftig miljoen jaar geleden, had het paard vijf tenen in plaats van één grote hoef zoals wij deze nu kennen. Over het algemeen wordt aangenomen dat:

  • Teen één volledig verdwenen is door evolutie (door sommigen wordt aangenomen dat het overblijfsel hiervan te vinden is onderaan de Vetlok, namelijk het spoortje)
  • De griffelbeenderen de overblijfsels zijn van de tenen twee en vier
  • Teen drie is uitgegroeid tot wat nu de hoef is
  • Teen vijf naar boven verschoven en in de loop der jaren veranderd is, en dat de zwilwrat daar het overblijfsel van is.


Er is echter nooit bewezen dat de zwilwrat een overblijfsel van één van de vroegere tenen is, hoewel hier dus wel sterke vermoedens over zijn.

 

De zwilwrat

De zwilwrat is een (vaak ovaalvormig) eelt/hoorn-achtig bultje aan de binnenkant van het paardenbeen, ongeveer in het midden. Ze bevinden zich zowel aan de binnenkant van de voor- als de achterbenen. Zwilwratten kunnen ook groeien en kan dus zowel vrij plat zijn als wat meer uitsteken. Omdat niet iedereen dit even mooi vindt kan een Hoefsmid met een speciaal kniptangetje ze wat inkorten op verzoek.


Geen enkele zwilwrat is hetzelfde, vandaar dat men ze soms ook wel de 'vingerafdruk' van een paard noemt.


Veel mensen beweren dat de zwilwrat geen nut heeft omdat het slechts een overblijfsel zou zijn van één van de tenen die paarden vroeger hadden (zie Historie), er zijn echter ook mensen die beweren dat zwilwratten een bepaalde geur afgeven waaraan paarden elkaar zouden kunnen herkennen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb